Przesiadka na jednoślad....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

:lol:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• WIELKIBONGO
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1594
      • Superb II (3T4)

śmiej się śmiej :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
      NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
      BYŁA TEŻ CEGA
      A TERAZ JEST SUPERB CBBB
      MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
        śmiej się śmiej :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
        nie strasz, nie strasz... bo mnie wypieprzy z garażu :lol:
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• WIELKIBONGO
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1594
          • Superb II (3T4)

oby tylko na tym się skończyło :diabelski_usmiech :x 8)

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
          BYŁA TEŻ CEGA
          A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
            oby tylko na tym się skończyło :diabelski_usmiech :x 8)
            ale wtedy wprowadzę się do Ciebie 8)
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• WIELKIBONGO
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1594
              • Superb II (3T4)

tia
              a świstak siedzi i zawija:P

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
              BYŁA TEŻ CEGA
              A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• bendi
                Rider
                S_OCP Member
                • 2004
                • 465

Zamieszczone przez szkoda
                mówią, że babski ale ja bym chyba nie pogardził, mógłby być tylko
                lepiej sprofilowany turystycznie - mowa o Gladiusie.
                ja mam Gladiusa już drugi sezon (przejechałem 7kkm) wiem że mowią że babski ops: ...........ale jak ja na nim siedzę to jest kuźwa męski. Bardzo fajny, zwinny motorek, na miasto czad chociaż już mi chodza po głowie zmiany na coś lżejszego. Acha i silnik jest jego przezaletą, tylko przednie hample mogły by być lepsze. Turystycznie to on w ogóle nie jest sprofilowany (nie on jeden), ja nim ganiam wyłącznie po mieście - generalnie daje radochę mi.
                Outlander
                była OII 4x4 BMM
                już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• loponez
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 196

Zamieszczone przez bendi
                  przednie hample mogły by być lepsze
                  daj przewód w oplocie - pomaga.
                  Damski, męski, co za różnica

"Nie sprzęt lecz Twa technika,
                  robi z Ciebie zawodnika!"
                  Jadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
                  nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez loponez
                    nie no, pewnie jakaś tam jest

ale gladius podoba mi się bardzo, no i te własności silnika są pociągające, mam od czasu do czasu okazję przejechać się Ducati 900ss, oczywiście L-twin, tyle, że jeszcze chyba kapkę mocniejszy i dla mnie to jest kosmos :lol: :shock:

"Nie sprzęt lecz Twa technika,
                    robi z Ciebie zawodnika!"
                    nie pomoże koni kupa, gdy kierowca dupa
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bendi
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 465

daj przewód w oplocie - pomaga
                      słyszałem i jest taki plan tylko sporo to wychodzi w ASO i jakoś tak nie mogę się zebrać żeby poszukać alternatywy

no w Fordzie Ka to bym się nie chciał zobaczyć
                      Outlander
                      była OII 4x4 BMM
                      już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• loponez
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 196

Zamieszczone przez bendi
                        sporo to wychodzi w ASO
                        Moge pogadać z kumplem co takie rzeczy robi. Ma zniżki w różnych firmach to i zakupić coś taniej może i założy taniej niż w ASO. No chyba że gwarancja, to albo wydaj teraz albo poczekaj aż się skończy.

Komentarz

• olejek
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 121

No, Koledzy, pozwólcie, że się pochwalę...

W końcu, po dłuższej przerwie moja motocyklowa ewolucja dobiegła końca - tak myślę... Wczoraj w moim garażu stanęło moje marzenie - Habeta* - 1995 HD Electra Glide Classic EVO...

Tylko proszę bez dziwnych komentarzy - jestem motocyklistą a nie "harleyowcem"...Ludzie w temacie wiedzą o co chodzi...

A tak na poważnie - zrobiłem wczoraj traskę 400 km i gdybym miał jechać jeszcze 400 - zero problemu. Sprzęt jest super wygodny i nawet jazda w lekkim deszczu nie była upierdliwa mimo, że mam niską szybę. No i to "warczenie i trzęsienie"...

Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku. Lewa w górę....

* Wiem, że pisze się przez CH, ale domyślcie się dlaczego to jest Habeta....
                          http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

To musisz być kawał chłopa, ile to waży? Gratki maszyny.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez olejek
                              Tylko proszę bez dziwnych komentarzy - jestem motocyklistą a nie "harleyowcem"...Ludzie w temacie wiedzą o co chodzi...
                              uff
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• olejek
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 121

Kawał chłopa - nie... 176cm i ok. 80 kg...

Habeta gotowa do jazdy waży jakieś 350 kg, ale jest cudnie wyważona. Akurat Electry nigdy wcześniej nie objeżdżałem, ale byłem bardzo zaskoczony jej poręcznością - bez problemu robisz ciasne manewry na skręconej do końca kierownicy. Co prawda do przeciskania się nie nadaje - zbyt szeroka. Elastyczność - miód - maksymalny moment 128 Nm przy 2100 RPM - poniżej tego też jest super , można pykać na piątce 40 km/h przy 1100 RPM i jak dasz gazu to przyśpiesza i nie dławi się... Co prawda nie jest to sprint, ale nie o to w tym chodzi...

Komentarz

• loponez
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 196

Pewnie większość już to widziała, ale dla mnie to mistrzostwo:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

Habeta gotowa do jazdy waży jakieś 350 kg, ale jest cudnie wyważona. Akurat Electry nigdy wcześniej nie objeżdżałem, ale byłem bardzo zaskoczony jej poręcznością - bez problemu robisz ciasne manewry na skręconej do końca kierownicy. Co prawda do przeciskania się nie nadaje - zbyt szeroka. Elastyczność - miód - maksymalny moment 128 Nm przy 2100 RPM - poniżej tego też jest super , można pykać na piątce 40 km/h przy 1100 RPM i jak dasz gazu to przyśpiesza i nie dławi się... Co prawda nie jest to sprint, ale nie o to w tym chodzi..
                                    Kurcze to jest niesamowite, moja waży 286 kg i wali się w każdym zakręcie, powoli myślę o sprzedaży, bo jednak ciężka franca jest. . .

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Pewnie większość już to widziała, ale dla mnie to mistrzostwo:

http://www.youtube.com/watch?v=UMpfojUtKUM
                                      mistrzostwo może i owszem, ale jak ten ciężki sprzęt wraca na ziemię to mnie aż boli
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• olejek
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 121

szkoda, tłumiki też gość szlifuje...

Ale musiał mieć nieźle nadłubane w silniku żeby go dać na kółko...

EVO pewnie na rozwiercie do 1600, filtr i gaźnik S&S, wałek rozrządu pewnie też dłubany... Chociaż koleś ma Electrę ma TwinCamie, po dłubaniu ma 150KM na tylnym kole i na koło nie postawi...

Może jakby zmienił przełożenia skrzyni jak pod wózek boczny...

A tak z innej beczki - może zrobimy spota OCP na 2oo?

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

HD mi sie marzy - ale to jak juz sie wyprowadze w miejsce gdzie sa drogi

[ Dodano: Wto 26 Lip, 11 19:45 ]
                                          ps i zrobie prawko :diabelski_usmiech
                                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9935
                                            • Ford

Koledzy, jako absolutny dyletant w dziedzinie motocykli prosiłbym Was o kilka rad... Otóż w perspektywie kilku najbliższym miesiecy (pewnie na wiosnę) skończy mi się luksusowy dojazd do pracy (26km w 30-35min. ) i zacznie sie mordęga zwiazana z przeprawami na drugą stronę Wisły (35km w 1-1,5h ). W zwiazku z tym zaczynam troszkę myśleć o zakupie jednośladu. I tu prośba o Was o odpowiedź na kilka pytań:
                                            1. Rozumiem, że mając jednoślad o pojemności powyżej 51ccm trzeba mieć prawo jazdy na motocykl - to oczywiscie prawo jazdy kategorii A? Nie ma innych kategorii na jednoślady (poza tą dla młodzieży)? Jaki jest koszt kursu i egzaminu? Czy wciaż jest tak, że jak nie zda sie egzaminu teoretycznego na kategorię A to z automatu zabierane jest prawo jazdy kategorii B?
                                            2. Jakim jednośladem sie zainteresować? Generalnie takowy byłby używany w 1/2 w mieście (jazda "zgodna" z przepisami) i 1/2 na drogach pozamiejskich - reasumujac musiałby się taki sprzęt czuć dobrze w korkach, a jednocześnie pozwalać na równą z innymi użytkownikami jazdę z prędkościami rzędu 100-110km/h. Z uwagi na wygodę w mieście wskazany byłby skuter, ale czy poza miastem jechałoby mi się takim sprzętem wygodnie?
                                            Czyli pytania są tu dwa:
                                            - jakiej pojemności silnik czułby się najlepiej,
                                            - jakie "nadwozie" by się mi najlepiej sprawdziło.
                                            Podobają mi się duże skutery pokroju Suzuki Burgman, ale żona twierdzi że jak już kupić, to coś co wygląda bardziej "męsko", np. Honda CBF. Aha, miesięcznie pokonywałby taki jednoślad około 1500km...
                                            3. Jakie jest przewidywane średnie spalanie sprzętu, który będzie "złotym środkiem" spełniajacym wymagania określone w p. 2?
                                            4. no i najważniejsze: czy budżet na zakup w kwocie około 8-10zł pozwoli na zakup sprzętu w satysfakcjonujacym stanie technicznym?
                                            Adam... Używam:
                                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Agamek12, szczerze mówiąc, jak dla mnie, jakbym nie miał ciągu na moto, to raczej korki by mnie do tego nie zmusiły - zresztą nie zmusiły właśnie i km nawijam nie w drodze do pracy a gdzie indziej, więc wątpię w realność takiej ot tak sobie przesiadki, ale...

Zamieszczone przez Agamek12
                                              1. Rozumiem, że mając jednoślad o pojemności powyżej 51ccm trzeba mieć prawo jazdy na motocykl - to oczywiscie prawo jazdy kategorii A? Nie ma innych kategorii na jednoślady (poza tą dla młodzieży)? Jaki jest koszt kursu i egzaminu? Czy wciaż jest tak, że jak nie zda sie egzaminu teoretycznego na kategorię A to z automatu zabierane jest prawo jazdy kategorii B?
                                              jest jeszcze A1 na jednoślady do 125cm i 11kW zdaję się, ale w Twoim przypdku bez sensu to robić i się ograniczać tylko trzeba robić normalne A, kurs kosztuje od 600-1000zł mniej więcej, egzamin całość 140pln
                                              (mają się w końcu zmienić przepisy więc jeżeli jest mus to warto to zrobić w miarę szybko)

nie jest tak, że coś zabierają i nie sądzę, żeby kiedykolwiek było, typowa legenda IMO

2. Jakim jednośladem sie zainteresować? Generalnie takowy byłby używany w 1/2 w mieście (jazda "zgodna" z przepisami) i 1/2 na drogach pozamiejskich - reasumujac musiałby się taki sprzęt czuć dobrze w korkach, a jednocześnie pozwalać na równą z innymi użytkownikami jazdę z prędkościami rzędu 100-110km/h. Z uwagi na wygodę w mieście wskazany byłby skuter, ale czy poza miastem jechałoby mi się takim sprzętem wygodnie?
                                              Czyli pytania są tu dwa:
                                              - jakiej pojemności silnik czułby się najlepiej,
                                              - jakie "nadwozie" by się mi najlepiej sprawdziło.
                                              Podobają mi się duże skutery pokroju Suzuki Burgman, ale żona twierdzi że jak już kupić, to coś co wygląda bardziej "męsko", np. Honda CBF (dzis taką widzielismy i żona mnie wkomponowała w takową dość szybko). Aha, miesięcznie pokonywałby taki jednoślad około 1500km...
                                              z tego co piszesz i w związku z tym, że to taka wymuszona przesiadka to ja widzę maxi skuter o pojemności 250cm i powyżej

3. Jakie jest przewidywane średnie spalanie sprzętu, który będzie "złotym środkiem" spełniajacym wymagania określone w p. 2?
                                              taka 250-300 powinna spalić około 3-4 litrów
                                              wspomniana CBFka już spokojnie zjara 6-8 IMO :szeroki_usmiech

4. no i najważniejsze: czy budżet na zakup w kwocie około 8-10zł pozwoli na zakup sprzętu w satysfakcjonujacym stanie technicznym?
                                              prawdopodobnie tak, aczkolwiek to tak jak z samochodami, więc wiesz jak

[ Dodano: Pon 15 Sie, 11 19:03 ]
                                              no i pomyśl jeszcze o wydatkach na porządne ubranie, zwłaszcza jeśli musi się jeździć codziennie do pracy to przydały by się jakieś zmiany moto ciuchów, jeśli jeździsz do pracy w normalnych godzinach to przydatny jest prysznic w robocie

no i jeszcze pogoda, dla mnie byłoby średnio przyjemne być zmuszonym jeździć w tegoroczne wspaniałe lato
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Dzida
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 2253

Ło jezu następny. :diabelski_usmiech
                                                1. Adam, pytania które zadałeś to temat rzeka. Proponuję poczytać wszelakie tematy pt. "Co na pierwsze moto".
                                                2. Skuter owszem ale nie od razu Burgman i to 650 bo po pierwsze nie wprawiony jesteś a po drugie to nie jest zdaje się najlepszy sprzęt do miasta (o dziwo Yamaha Majesty też niekoniecznie).
                                                3. Na dojazdy do pracy są różne szkoły: mam 2 sąsiadów: jeden kupił na dojazdy nowe Kymco B&W 50 za 7 klocków z salonu, bo stwierdził że nie chce mu się robić prawka, drugi kupił Kawę ER6N i też lata do roboty.
                                                4. Ile masz wzrostu? Wbrew pozorom to bardzo istotne pytania.

Więc poczytaj może trochę nt temat i wrócimy do tego topicu.

Komentarz

• stysiek
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 537

moto fajna sprawa, po Wa-wie się fajnie przeciska w korkach, na dojazdy do pracy super sprawa.

skuter też będzie super, tylko nie 50ccm, człowiek o wymiarach powiedzmy standardowego Polaka, wygląda dość ciekawie w pozycji wskazującej na przykurcz...

ja swego czasu też zastanawiałem się nad skuterem (na miasto - OK) ale co najmniej 125,

jednak teraz jak jeżdżę moto, to wiem że wybór był słuszny.

i najważniejsze: nie wierz w to co piszą że musi być co najmniej 100 koni i najlepiej 1 litr pojemności...

bzdury, ja mam 600 i jest super, a wiem że i 250ccm (są teraz fajne ćwiartki - honda, kawasaki) dają dużo frajdy,

ps.
                                                  ostatnio ujeżdzałem przez dwa dni enduro w 250ccm i frajda nieziemska.

Komentarz

• loponez
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 196

Zamieszczone przez stysiek
                                                    jednak teraz jak jeżdżę moto, to wiem że wybór był słuszny.
                                                    Tak właśnie mówi każdy kto pojeździ troszku motocyklem
                                                    nie wierz w to co piszą że musi być co najmniej 100 koni i najlepiej 1 litr pojemności
                                                    I to Święta Prawda, na początek coś pomiędzy 50-100 KM i w pojemności do 750, wszystko zależy od rodzaju motocykla.
                                                    250ccm (są teraz fajne ćwiartki - honda, kawasaki) dają dużo frajdy,
                                                    Tutaj też zależy od rodzaju moto, enduro jak najbardziej ale Niked - zapomnij. Jeździłem i wiem że to męczarnia.

Komentarz

Pracuję...